Интервью Ярослава Веревкина порталу Spivaky.com

Навіщо музиканта обмежувати рамками одного проекту?
 

Інтерв’ю з Ярославом Верьовкіним, музикантом гуртів ТНМК та «Дай 5ять»

Скільки всього проектів, у яких Ви берете участь на даний момент?

- «ТНМК» — основний проект. «Дай 5ять» — спільно з Fame’ом та музикантами ТНМК записали альбом, зрештою, ми залишились вдвох з Славою (Fame) і тепер виступаємо з акустичною програмою. Нещодавно були в Хабаровську, на Дальньому Сході. Матеріал в проекті «Дай 5ять», переважно, російськомовний, тому в Росії на нього є попит …

Окрім того, в гурті «Лезо Терези» захворів гітарист, і замість нього я відіграв 2 концерти і скоро буде ще третій, плюс хлопці попросили допомогти з записом… Знаєте, у них матеріал для мене цікавий. Цей досвід корисний в плані роботи над собою. Для прикладу — є стиль, на який я раніше не звертав уваги, а тут постало завдання взяти й прописати туди гітару… Це займає не півгодини і навіть не день, а дні 2-3 з дуже кропітким підходом до себе. Так, щоб зранку прокинувся і мені сподобалось, що я вночі записав.

В додаток до цих проектів є ще кавер-бенд. У них теж була проблема з гітаристом — попросили підмінити… Отак і з листопада я там і залишився. А чому б ні? Музикант повинен працювати, повинен грати…

Плюс до цього всього в дитячому хорі Києво-Печерської Лаври , у мене донька там співає, диригент мене презентував як штатного гітариста. Але це поки що на рівні експерименту. Гітара добре поєднується з дитячими голосами, всім подобається, монахи в захваті – кажуть що це свіже, це чудово. Головне, щоб не закінчилось це якимось великим біг-бендом…[сміється]
Загалом, ось п’ять колективів поки, якщо не враховувати, що ще сесійно працюю в записах музики для реклами.

- Останній продукт, що був виданий за Вашої участі – це був альбом «Дай 5ять». Наскільки відомо – Ви не планували тур, у вас просто було декілька концертів в підтримку цього альбому, так?

- Ми навіть його не презентували, і навіть його не підтримували ніяк. Просто записали, звели і виклали в мережу. Поступово, за ходом зведення, ми виклали спочатку 4 пісні, з яких, в принципі, люди про нас і дізнавалися. Це були «Нам нельзя», «До Конца», «Звезда» та «Кто яда дал». Влітку у нас було 3 концерти, восени – 4 (ми вдвох відіграли), зимою – 2… Ну от, поки так.

- Чому вийшло так, що в Києві свій концерт в «Бочці» на Подолі Ви відіграли повним складом, яким записували альбом, а потім вийшло так, що Ви залишились вдвох?

- Там виникли розбіжності більш у творчих поглядах… Ми – колектив зіграний, гурту ТНМК більше 20-ти років, я в в гурті з 92-го року. З Костьою басистом (вст. ред. Костянтин «Спец Котя» Жуйков) ми вже давно граємо, Вітя (вст. ред. Віктор «Вітольд» Корженко) з 98-го року, Саша (Олександр Ковальчук), клавішник, з Fame’ом співпрацював, через Famе’а він в ТНМК і потрапив. Від нас пішов клавішник Олексій Саранчин і ми шукали заміну, а Саша ще й на трубі може зіграти, тож ми його взяли з руками та ногами. В будь-який момент ми можемо зібратися і відіграти повноцінний концерт.
Вдвох залишились, бо на той час у всіх були якісь сайд-проекти, які давали прибуток, а в «Дай 5ять» треба було інвестувати кошти: в зведення, перезаписувати деякі моменти… Всю програму, що записали на студії, ми з Fame’ом зараз граємо в акустичному варіанті: я граю на акустичній гітарі, він- бітбоксить, прогоняє це через looper. Виходить цікава штука – бітбокс + гітара, і «качає». Якщо музикант може акустикою «розкачати» публіку, хоча це більшою мірою залежить від його рук, від рівня володіння інструментом, то він – успішний талановитий музикант. [сміється]

- Як поставилися Фагот та Фоззі до того, що музиканти ТНМК почали співпрацювати з Famе’ом?

- Справа в тому, що якщо у музиканта є вільний час – ніхто йому нічого не забороняє. Головне – щоб це не шкодило головному проекту. Танок На Майдані Конго – головний проект, ми його зробили, дуже багато в нього вклали, і відмовлятися від нього та займатися чимось іншим було б по-перше нерозумно, а по-друге просто шкода витраченого часу. Нам зручно працювати разом, ми відчуваємо один-одного і пісні легко народжуються. Буквально на крайній репетиції ми придумали 3 нові пісні. Ну, тобто, текст вже був, ми придумали музику, зробили аранжування, і, я думаю, що два хіта буде.

- А яка у них буде назва, якщо не секрет?

- Одна називатиметься «Бреши нам, дзеркало, бреши», а друга – «В наступному житті».

- Загалом, можна сказати, що у Фоззі з Фаготом не було якихось образ або заперечень щодо «Дай 5ять»?

- Було легке непорозуміння, бо промоутери на афішах писали «Fame+ТНМК». А так як це був не увесь ТНМК, а лише його частина – ми наполягали, щоб писали «+ музиканти ТНМК» або «+ інструменталісти ТНМК». Але не всі на це зважали, і писали просто «ТНМК», і через це у нас були деякі непорозуміння з хлопцями, але, в принципі, вони лояльно до цього ставилися, бо у Фагота свої справи – він з кимось записує пісні, у Фоззі – свої. Навіщо музиканта обмежувати рамками одного проекту? Це не сприяє розвитку.

- З ТНМК у Вас поки немає туру?

- Туру? Зараз взагалі якихось великих концертів немає в країні. Наявність таких великих безкоштовних концертів напряму залежить від стабільності в державі, а зараз все розкачано… Хіба що нещодавно, 15 березня, ми брали участь у концерті в підтримку миру в Україні та соборності. Було багато народу, незважаючи на погану погоду, усі були з світлими обличчями, посмішками… душевно було.

- Що Ви думаєте з приводу скасування концертів закордонних гуртів?

- Я вважаю, що з однієї сторони – це «проверка на вшивость», наскільки музикант дійсно ідейний, наскільки він рокер. Рокери ж, переважно, бунтарі. Якщо така ситуація в Україні, то, теоретично, вони б мали сюди і їхати… «30 seconds to mars» — молодці, приїхали, зробили концерт — люди прийшли. Концерти в такій ситуації об’єднують людей і допомагають пережити усі незручності, що пов’язані з обставинами в країні. Depeche Mode скасували виступ… А може і правильно зробили, я не братимусь їх судити. Може б не зібрали зал, може вирішили не відволікати своєю музикою людей, хоча я не думаю, що вони б якось когось відволікли. Навпаки, це б підтримало та об’єднало людей, показало б, що все не так погано, що просто пора вже щось змінювати…

Думаю, що музикант, будучи частиною народу, має знайти в собі сили і підтримати свій народ: є люди що сумніваються, є налякані і їх треба підбадьорити… Але ж музиканти теж люди, вони теж зараз перебувають в легкому ступорі від того, що коїться, тому що кожен день якісь новини, абсолютно непередбачувані подіїї… Дуже не просто, насправді. У мене зараз є робота – прописати на 4 треки гітару, а я не можу зібратися з думками, сконцентруватися, тобто я ще не в музиці, я ще десь там, в Криму. Дах їде у всіх з цими подіями.

За інтерв’ю дякуємо Ярославу Верьовкіну, музиканту гуртів ТНМК та «Дай 5ять»!

Слухайте якісну українську музику!

Enjoyтесь!;)

ТЕКСТ СТАТТІ НА СПІВАКИ.com

Чтобы отправить комментарий войдите под своим аккаунтом или создайте новый