Forum

Create new topic

Клубный Новости, обсуждения

Сучасні музичні жанри

Сучасні музичні жанри зитори, створюючи твори в рамках певного стилю. Вміння орієнтуватися в музичних жанрах і піджанрах є одним з перших ознак професіоналізму, так що ця стаття буде цікава всім, хто вже став на шлях удосконалювання в музичній сфері.Більшість критиків розділяють сучасні музичні жанри на три основні напрямки: поп, рок й реп, які у свою чергу йдуть коріннями в більш ранні стилі й породили велику кількість власних відгалужень.
Поп – це сучасна популярна музика. Це дуже широкий термін, що охоплює безліч жанрів, таких як диско, транс, хаус, техно, фанк, нова хвиля й інші. Давайте зупинимося й розглянемо особливості кожного з них.
Діско. Нещодавно він був самим популярним жанром танцювальної поп-музики. Йому властиві велика кількість ведучих ефектів, ритм-секції ударних і баса, а так само другорядне, фонове звучання струнних і духових інструментів. Транс. Він відноситься до одного з жанрів електронної музики й примітний своїм високим емоційним впливом на слухача. Цей ефект досягається за допомогою використання сумних, «космічних» мелодій. Хаус. Так називається танцювальна, повністю електронна музика. Головним і єдиним інструментарієм є синтезатор. Відмітна риса цього жанру – наявність зациклених музичних фраз і соліруючих мелодій. Широко застосовуються ефекти. Техно. Однієї фразою можна сказати так: футуристична музика великого міста. До особливостей техно відносяться фантастичні мелодії, похмурий металевий звук, «холодний», позбавлений емоційності вокал. Фанк. Один з танцювальних жанрів, якому властиві чітко виділені домінуючі над усіма іншими інструментами ударники, низька мелодійність, «неохайний» ритм. Нова хвиля. Жанр популярної музики, який трансформувався з панк-року й використовує ті ж музичні засоби.
Рок як самостійний жанр іде коріннями в «чорний» американський блюз, який з'явився в 30-х роках. Традиційний блюз складається з 12 тактів, тобто відрізків композиції, що складається з декількох нот, перша з яких має наголос або акцент. В основний інструментальний набір блюзу входить контрбас або бас, що задає ритм, соліруюча гітара, ударні, часто клавішні й духові. Якщо бути зовсім точним, рок з'явився з цього жанру – гітарного блюзу, в якому вже набагато менше клавішних і духових інструментів.Поява року і рок-н-ролу, понять, які часто ототожнюються, пов'язане з такими музикантами як Елвіс Преслі й група «Бітлз». Першого можна назвати популяризатором цього жанру, у той час як «Бітлз» стали тими, хто перетворив рок в мистецтво.
У музичному плані рок залишився практично тим же блюзом, але наповнення їх відрізняється: рок – це музика протесту проти суспільства, влади або чогось іншого.
Рок зібрав в собі багато поджанрів, основними з яких є софт-рок, хард-рок, поп-рок, фол-кдоля, панк-рок, псіходелічний рок, хеви метал і треш.
Хард-Рок. Дослівно це переводиться як «важкий, твердий». Цей стиль не спроста має таку назва, адже його звучання відповідає, тому як він називається. Вага в хард-році досягається завдяки домінуючому звучанню голосної й потужної ритм-секції над іншими інструментами. У більшості випадків «робляться бильш важкими» ударники, бас або ритм-гітара. У хард-році часто використовуються ефекти Overdrive і Distortion.
Поп-рок. Популярний рок. Цей стиль відрізняється гарною збалансованістю, використанням усіляких ефектів й популярних аранжувань. До поп-року можна віднести будь-яку рок-музику, яка розрахована на широку аудиторію слухачів.
Фолк-рок. Це рок-музика з елементами народної музики.
Панк-рок. До цього жанру зараховується груба, часто непрофесійна, але виразна музика, для якої характерні прості, невигадливі, але шокуючі мелодії.
Псіходелічний рок. Складна, нешаблонна музика, переповнена різними ефектами. Ця музика відрізняється високим рівнем емоційного впливу на слухача.
Хеві металом називається різка металева музика, яка часто відрізняється негармонійністю. Вона далека від звичних стандартів.
Треш. Це дуже твердий жанр, якому властива складність і безперервність мелодій, а так само імпровізація.
Реп як жанр відбувся від танцювальної музики. Характерні риси: нерівний ритм, складні експерименти з ударниками, наявність зациклених музичних фрагментів. Однієї з головних особливостей репа є відсутність вокалу, який заміняється речитативом. Реп читають, як вірші, а не співають. Основними інструментами є ударні й складний бас, який часто солірує. Часто реп-музиканти використовують ефект scratch - скрип вінілових пластинок
Найімовірніше реп відбувся з реггєй – танцювального стилю, що виник на Ямайці. Ці два стилі мають багато загального: такий же нерівний, рваний ритм, наявність закільцьованих музичних фрагментів, складний ударник.

Answers (3)

To send a comment, login with your account or create a new