Интервью Сергея Пискуна журналу "ВЕСТА-ПРЕСС"

Сергій Піскун – останній неодружений шансоньє Фастова

 

Енергійний і талановитий він встиг спробувати себе в різних іпостасях: футболіст, працівник у сфері будівництва, співак, автор текстів. Сьогодні він творить пісні у стилі шансон. Про те, як тяжко стати відомим та потрібним у сфері шоу-бізнесу Сергій відверто розповів «Веста-прес».

 

– Де пройшло Ваше дитинство?

– Моє дитинство пройшло у рідному Фастові, мікрорайон Кадлубиця (посміхається). Тут народився і виріс.

– Як любив проводити вільний час малий Сергійко?

– Звичайно ж ганяв м’яч! Що ж іще можуть робити хлопчаки?

– Де навчалася майбутня зірка шансону?

– В фастівській школі №3.

– А чим полюбляли займатися після уроків?

– У вісім років почав займатися карате. Але витримав лише рік. Душа до бійок не лягла, і через два роки я опинився у футбольному клубі «Олімп». Майже вісім років зробити з мене футболіста намагався тренер – В. Денисюк.

– Коли вперше з’явилася думка: «Хочу співати»?

– Конкретно не можу назвати дату. Справа в тому, що пісня лунала в моєму домі ще змалечку. Мама та бабуся великі прихильниці українських співанок. Але думка співати саме у стилі шансон виникла приблизно в 11 класі. Цьому посприяла творчість М. Круга, С. Наговіцина. З тих пір, по життю тільки з музикою!

– Скажіть, що для вас є головним в житті?

– Творчість та рідні для мене люди!

– А чи є у вас життєві орієнтири на майбутнє?

– Звичайно! Такі орієнтири повинна мати кожна людина, в будь-якій справі. Люблю і ставити цілі, і досягати їх. Неперевершене відчуття! Але я реаліст. Тому і життєві плани будую реальні.

– Чому ви обрали саме шансон?

– Тому, що пісня у стилі шансон ближча до народу. На мою думку, лише в таких піснях є справжня суть. Вважаю, що інші стилі музики можна слухати лише до певного віку. А цей – все життя. Дехто, помилково, вважає, що шансон – це «блотняк». Це неправильно. Стиль має величезну кількість пісень про кохання, дружбу, довіру, почуття.

– Пам’ятаєте свій перший серйозний виступ? Як це було? Що відчували?

– Це було страшно (посміхається - авт.). Перший виступ був у Фастові. Під час сольного концерту О. Алябіна у 2009 році. Звичайно, було хвилювання. Я тоді навіть мусив випити трішки, для хоробрості. Але зараз – все інакше. Коли ти виходиш на сцену, бачиш сотні глядацьких очей, починаєш співати – одразу всі страхи відходять на задній план.

– «Сергій Піскун» – це комерційний проект?

– На жаль, ні. Молодим виконавцям без професійного продюсування тяжко досягти високих результатів. Звичайно, те, що я вклав, поки що, не повернув. Але особливо не розчаровуюсь. Адже, кожна пісня – як дитина. Ти вкладаєш у неї душу. І матеріальна винагорода залишається поза кадром.

– Що надихнуло вас стати і автором текстів, і співаком?

– Дівчина. Швидкоплинний роман не закінчився весіллям. Але переріс у творчість. Саме завдяки їй прихильники мають мелодійні пісні, а Фастів – співака Сергія Піскуна (свічку в церкві маєш ставити за ту дівчину, Сергію – авт.)!

– Скільки пісень налічує ваш творчий доробок?

– Поки що тільки десять. З них сім – написаних особисто мною, дві – В. Зеленим, і одна – Л. Хількевичем.

– Яка тематика ваших пісень?

– Тематика проста і складна водночас. Людська душа, світогляд, любовні переживання. Куди ж без них…

– Де можна прослухати ваші композиції?

– Найближчим часом планую відкрити свій офіційний сайт – SPiskun.com.ua. А поки що, прихильники можуть прослухати пісні на моїй сторінці vkontakte, в офіційній групі там само, та на неофіційному сайті, присвяченому моїй творчості – spiskun.mylivepage.ru

– Чи маєте ви улюблену мелодія, значущу?

– Маю. Мабуть така мелодія є у кожного. На даному етапі життя, мабуть, це пісня «Журавли». Вона розкриває мої сьогоднішні почуття, прагнення.

– Можете відразу сказати: стане пісня хітом чи залишиться «одною з»?

– Ні, не можу. В наші країні спостерігається тенденція до того, що пісні стають хітами не завдяки своїй цікавості, а завдяки успішному піару, просуванню на ринку шоу-бізнесу. А молодь, на жаль все частіше «ведеться» на масовість. Якщо «Чумачечая весна» Потапа та Насті Камєнскіх звучить кожні 15 хвилин з радіоприймачів, народ швидше сприйме її, а не душевну пісню зі змістом, яка з’являтиметься раз на тиждень.

– Хто та людина, яка може сказати вам «Нікудишній трек» - і ви забудете про нього назавжди?

– Ну так категорично до пісень я ставитися не можу (посміхається). Але скажу, що досить суворими критиками є мої батьки. До їх думки дослухаюсь в першу чергу. Корегую тексти, підбираю музику.

– Чи виданий у вас диск?

– Поки, на жаль, ні. Але, думаю наступного року обов’язково видам. Поки що все упирається в матеріальну сторону питання. Альбом налічуватиме 12 пісень. Зараз записано лише 10. Всіх секретів розкривати не стану. Скажу лиш, що буде одна дуетна пісня з відомою шансоньє Тетяною Дяченко.

– Існує думка, що люди з провінції дуже успішні в кар’єрі. Як ви вважаєте?

– Думаю, це не залежить від того, звідки ти родом. І великі міста мають таланти! Вважаю, більш помітними стають ті, які досягають всього крок за кроком. Поступово, а не як на «Фабриці зірок» - конвеєр пройшов, а назавтра ніхто не може згадати ім’я чорненької з тієї відомої групи.

– Чи співпрацюєте ви з компаніями, які професійно займаються організацією концертів?

– Так, звісно. На сьогодні я співпрацюю з компанією DORA MUSIC Сергія Дорожкіна. Починаючим артистам так простіше.

– Чи легко налагодити зв’язки з «потрібними» людьми, зірками шоу-бізнесу?

– Мабуть, мені просто щастило. На моєму шляху дуже часто зустрічалися люди, з якими легко і просто знайти спільну мову. Головне, показувати , що тобі справді ЩОСЬ ПОТРІБНО. Що самостійно здатен відстояти власну думку. У кожного своя робота, але всі ми в першу чергу люди. Тому маємо підтримувати один одного.

– З ким із зірок шоу-бізнесу ви співпрацювали та з ким мрієте працювати?

– Працював з А. Салтиковим, О. Алябіним, О. Кальяновим, Є. Кемеровським. Хоча для мене не принципово: відома людина чи ні. У мене немає кумирів.

– Як часто вам доводилося зіштовхуватись з політикою «творчість-великі гроші»?

– На жаль, таки доводилося. Звичайно, мені пропонувати проплатити ротацію пісні на радіо. Але я принципово відмовився. Вважаю, що справжній талант не потребує піару. До того ж, у всіх є можливість доступу до мережі Іnternet. Саме там можна прослухати та завантажити мої пісні безкоштовно.

– Чи є сталою команда людей з якими ви співпрацюєте ?

– Так, це люди, з допомогою котрих народжуються мої пісні – аранжувальники А. Мацкевич та Д. Гречин, звукорежисери А. Первак та В. Кириченко. До речі, саме на студії А. Мацкевича найчастіше проходять муки творчості. Інколи до роботи долучаються А. Салтиков та С. Дорожкін.

– Чи можна замовити зірку Сергія Піскуна на корпоратив і скільки це буде коштувати?

– Зірки на небі. Я – не зірка (скромно опускає очі - авт.). А з приводу корпоративів – завжди радий. Чому б ні? Правда, поки що «корпоративлю» в більшості випадків для друзів, знайомих. Щодо оплати, точно не скажу. Це залежить від часу, кількості виконаних пісень. Але, завжди, в будь-якому разі, можна домовитися.

– Чи прибутково в наш час бути співаком у стилі шансон?

– Якщо ти маловідомий, то все-таки тяжко. Щоб отримувати більш-менш нормальний прибуток, потрібно давати мінімум 5 концертів на місяць. Тому, так виходить, що для початківців сцена не єдине джерело прибутку.

– Розкажіть будь-ласка про фестиваль «Шансонъ у Моря», який відбувається в серпні в Севастополі? Як ви стали його учасником?

– «Шансонъ у Моря» – це проект, створений спеціально для починаючих, маловідомих співаків. Фестиваль відбувся усього двічі. Оголошення про концерт побачив на сайті «Музей шансону» (там, до речі, теж розміщено кілька моїх композицій). Спочатку вагався, адже саме в цей час мав їхати на одеський фестиваль «Одеса-мама». Потім подав заявку та дві власних пісні. І не пошкодував! Фастівчанам щастить – минулого року перше місце зайняв наш В. Казначеєв, а цього року я привіз срібло (посміхається - авт.)!

– На фестивалі ви виконали дві пісні – «Журавли» та «Ты помни». Чому обрали саме ці композиції?

– Тому, що вони різнопланові. По-своєму милі моєму серцю. Розкривають різні сторони моєї особистості. А взагалі, кожна пісня дорога, адже автобіографічна, або присвячена рідним людям.

– Ви публічна особа, привертаєте увагу прихильниць. Ваша дівчина не ревнує?

– Ні, вона доросла людина і ставиться до цього з розумінням. Та і я ніколи не дозволяю собі провокативної поведінки. Можу просто поспілкуватися, можу товаришувати, але не вважаю за потрібне переходити межу. Ну і прихильниці, поки що, натовпом не чергують під будинком (посміхається - авт.). Все досить цивілізовано…

– Чи є у вас формула ідеальних стосунків «чоловік - жінка»?

– Довіра плюс розуміння. Тільки так.

– Опишіть ідеальне побачення 5 словами?

– Будинок, вино, кохана. Вклався навіть в три (радіє - авт.).

– Чим плануєте порадувати прихильників найближчим часом?

– Зовсім скоро, 10 грудня в ПК м. Фастова буде великий концерт, в якому разом зі мною братимуть участь А. Салтиков, Т. Дяченко, О. Шак, В. Казначеєв. Отож, запрошую всіх прихильників на наш творчий вечір. Ваш Сергій Піскун.

 

Спілкувалася

Олександра Мангер

2011рік

To send a comment, login with your account or create a new