Forum

Create new topic

Клубный Новости, обсуждения

Як стати діджеєм

Як стати діджеєм

Час тече, усе міняється... І якщо ще 30 років тому більшість дітей мріяла стати космонавтами або лікарями, то нинішні діти мають зовсім інші життєві цілі. У наш час багато молодих людей мріє реалізувати себе в нових професіях. Саме про одну з них ми й поговоримо в нашій статті.Діджеінг набирає обороти, і усе більше молоді прагне спробувати себе в ролі діджея. Але для того, щоб це зробити, потрібно зрозуміти зміст самого поняття. Вільна енциклопедія Вікіпедія дає наступне визначення терміна діджей: (англ. DJ від disc jockey — диск-жокей) — людина, що грає для аудиторії, записані на звукових носіях музичні твори.
Що ж, якщо ви вирішили стати діджеєм, вам потрібно визначитися з тим, яким саме, адже діджеі бувають різні. Розділити умовно їх можна за місцем роботи. Це:клубні діджеі, радіо диджеи, мобільні діджеі.
Останнє відноситься до тих діджеїв, які працюють на різних святах (весілля, дні народження, новорічні вечори, шкільні дискотеки й будь-які інші заходи) переважно зі своєю апаратурою. Це дає йому можливість самостійно, без сторонньої допомоги з нуля провести дискотеку на будь-якому місці. Словосполучення мобільний діджей уже давно в усьому світі застосовне стосовно цієї професії, а от у нашій країні воно зустрічається тільки стосовно однойменної гри для мобільного телефону.Ми назвали основні місця роботи діджеєв, але повірте — це далеко не повний перелік. Робота представників кожного з напрямків діджеінга хоч і не сильно відрізняється в кожному випадку, але все-таки різниця між ними велика. Багато з діджеєв збільшують свою перевагу, працюючи відразу в декількох напрямках. Розділити діджеєв можна також за таким критерієм як тип музичних носіїв на яких, хто грає:
на вініле, на Cd, при допомозі комп'ютера або ноутбука У наше багате на всілякі розробки час з'явилося обладнання, що дозволяє використовувати одночасно вініл, CD і ресурси комп'ютера. У такому разі діджей може управляти своїми цифровими треками за допомогою вініла, Cd-Програвача або використовувати комбінації різних носіїв залежно від своїх переваг. Із цієї причини подібний поділ не зовсім виправданий Можна було б розділити діджеєв, ґрунтуючись на тих музичних стилях, у яких вони грають. Але багато діджеєв є універсальними в цьому плані й грають у багатьох різних стилях одночасно.Враховуючи всі ці особливості професії діджея й поділ за різними критеріями, в, першу чергу потрібно визначити з тим, яким діджеєм ви прагнете стати. А тепер хотілося б більш докладно розглянути особливості роботи різних діджеєв.
Клубний діджей
Жоден клуб не обходиться без діджея. Це пояснити дуже просто. Нічний клуб — це місце, куди люди приходять потанцювати й відтягнутися. Люди прагнуть відірватися у вільний час і весело провести вихідні. Власники клубів мають тільки два легальні шляхи одержання прибутку: це платний вхід і бар. Враховуючи той факт, що за вхід не так й багато грошей вийде зібрати, потрібно мотивувати відвідувачів як можна довше залишатися в клубі й залишати якнайбільше грошей у барі, при цьому одержуючи задоволення. Саме так у цій мотивації й полягає робота діджея. Він повинен: забезпечити безперервне звучання музики, створити музикою на танцмайданв атмосферу, у якій люди могли б відірватися, не просто виконувати роль програвача, але робити шоу, відповідати клубній атмосфері, бути модним і прикладом стилю Із цієї причини, щоб одержати роботу в клубі мало одного ентузіазму, потрібно вміти безпомилково зводити музику певних напрямків. Тому що музика буде звучати голосно, помилки просто непрощенні. Ще одним важливим моментом є вміння працювати з діджейскім устаткуванням. Слід не забувати про те, що робота на різних деках ( приміром, Pioneer і Numark) може відрізнятися. Швидше за все працювати вам доведеться на CD, із цієї причини вам потрібно буде мати достатню кількість дисків із собою. До того ж не зайвим буде мати свої власні навушники. Якщо підсумувати все вищесказане, щоб працювати клубним діджеєм, вам потрібно мати досвід і ваші особисті демо--записи
Радіо-Діджей
Радіо дуже часто рятує від нудьги, до того улюблену радіостанцію можна слухати майже скрізь. А коли набридне, радіо можна виключити. У цьому й полягають головні переваги радіо. Власники радіостанцій мають усього одне легальне джерело доходів — це реклама. Весь радіоефір розібраний по частотах, так що можливості для розширення практично вичерпані. Це призвело до того, що інформаційний потік на радіо завжди компактний і щільний. Є спеціальні короткі версії треків для ротації на радіо, що мають звичайний вступ. Під час цього вступу діджей говорить якісь слова й замовкає з початком слів у пісні. Тому що кількість радіослухачів досить велика, з'явилася необхідність автоматизувати процес подачі звуку, що дозволяє уникнути помилокВиходячи із цього, робота радіо-діджея полягає в наступному: cтавити музику безупинно й не допускаючи помилок у випадку, якщо за нього це не робиться автоматично, бути відповідальним і проявляти увагу, мати приємний голос і вміти безупинно й грамотно говорити невиразно довгий час, вміти користуватися дорогим студійним устаткуванням.
Із цієї причини роботу на радіо може одержати лише грамотний і відповідальний фахівець, що має досвід роботи й бажане, що закінчив вищий навчальний заклад. Зовнішній вигляд для радіо-диджея має другорядне значення, а от що дійсно є важливим для цієї професії, так це ораторські здатності. З розвитком всесвітньої мережі інтернет радіостанції одержали можливість влаштовувати відеострансляцію ефіру, у цьому випадку вимоги до діджею значно зростають. Щоб одержати роботу на радіо, треба дійсно постаратися. Але якщо довго чекати — не у ваших правилах і вам уже дуже хочеться випробувати себе в ролі діджея на практиці, тоді ви можете почати роботу на інтернет-радіо. Робота там не вимагає від вас великих зусиль, але допоможе навчитися всього, що роблять інші діджеі в умовах, наближених до реальних, і придбати досвід. Інтернет дає повну волю для творчості й експериментів, і тільки ми самі може встановити рамки для своєї творчості.
Мобільний діджей
Мобільний діджей (mobile dj) є дуже цікавою професією, розгляду якої можна присвятити багато статей. Але зараз ми зупинимося лише на самих основних моментах, щоб просто познайомити вас із нею.
Головною особливістю мобільних діджеєв є те, що вони працюють на різних заходах зі своїм устаткуванням у відмінності від клубних діджеєв і тих, хто працює на радіо. У більшості випадків мобільні діджеі працюю або на себе, або на невелику фірму.Якщо врахувати всі особливості роботи такого діджея, те картина буде наступною:Він працює зі своїм устаткуванням на будь-якому обраному замовником місці, самостійно доставляє, встановлює й працює не тільки зі звуковим устаткуванням, але також зі світлом і всім іншим, має можливість ставити саму різноманітну музику протягом усього західу, так він самостійно веде свої справи, то займається й рекламою, і пошуком клієнтів, є й виконавцем, і бухгалтером, самостійно стежить за встаткуванням, а також ухвалює рішення щодо покупки нової апаратури, її лагодженню або заміні.Мобільний діджей виходить далеко за рамки звичайного виконавця, він діє практично як самостійний підприємець. Це веде до того, що крім безпосереднього програвання треків і їх створення, його робота охоплює набагато більший спектр, так мобільний діджей бере на себе роль і начальника й підлеглого, є й рекламним агентом, і менеджером по продажах, і дизайнером, і копірайтером, і комірником, і водієм, і техніком, і діджеєм, і MC, і охоронцем, і бухгалтером. Це досить велика й об'ємна праця, але винагорода того варта. Це саме той випадок, коли підвищена відповідальність виправдовує себе.Якщо чогось дуже сильно прагнути, це обов'язково вийде. Так що прагніть стати діджеями, і у вас усе вийде, адже для початку можна навіть узяти і оренду обладнання, якщо немає можливості його придбати. Але крім бажання ще потрібно бути готовим додавати не мало зусиль, щоб удосконалюватися в тому, в чьому прагнеш бути успішним. Ми самі ставимо собі обмеження, так що розширте власні рамки й упевнене рухайтеся до мети. Це те, що потрібно для успіху!

Answers (2)

To send a comment, login with your account or create a new